Att se över när du jämför flyttfirmor 

Att anlita en flyttfirma för första gången är lite klurigt. Det kan vara svårt att veta vad man bör ha koll på och hur man går tillväga i hela processen. Ingen vill råka illa ut eller betala för en tjänst som inte uppfyller förväntningarna. Tyvärr finns det en hel del oseriösa aktörer på marknaden som inte har tillstånd att verka i branschen. Det gäller att hålla god uppsikt om du råkar ut för en sådan aktör och vara vaksam på varningstecken du ska hålla utkik efter. Genom att kontrollera ett antal punkter hos flyttfirman innan du anlitar dem kan du säkra att de är en seriös aktör du kan lita på. 

 

Välj mellan ett antal flyttfirmor 

Innan du kontaktar någon flyttfirma kan du dra stor nytta av att jämföra flera olika firmor. Ta in offerter och jämför både pris och tidsåtgång mellan de olika aktörerna. Genom denna process har du större chans att hitta en prisvärd flyttfirma som kan erbjuda bästa möjliga service. 

 

Kontrollera om flyttfirman har ett yrkestrafiktillstånd 

För att få verka i branschen behöver flyttfirmor ha ett yrkestrafiktillstånd från Transportstyrelsen. Om en flyttfirma inte har tillståndet gäller kanske inte försäkringarna som erbjuds. Detta kan du kontrollera via Transportstyrelsens hemsida. 

 

Skriv ett tydligt skriftligt avtal 

Precis som om du skulle anlita en hantverkare eller målare behöver du när du anlitar en flyttfirma skriva ett tydligt skriftligt avtal. Om en flyttfirma endast vill sluta ett muntligt avtal kan det vara ett varningstecken. Det kan nämligen vara svårt att lyckas bevisa i efterhand vad som beslutats om inget skriftligt avtal finns på plats. I det skriftliga avtalet ska det tydligt framgå vad som ska genomföras och vilket pris tjänsterna kostar. 

 

Försök få ett fast pris 

För att undvika oväntade utgifter är det alltid fördelaktigt om du får ett fast pris från din flyttfirma som står tydligt på avtalet. I vissa fall kan du få ett ungefärligt pris. I så fall är det viktigt att säkerställa att slutpriset inte överskrider femton procent. Försök få det så klart som möjligt innan du skriver på ett avtal för att inte hamna med oväntade utgifter i efterhand. 

Bäst flytthjälp

Upplys flyttfirman 

Det är viktigt att du upplyser flyttfirman exakt vilka tjänster du efterfrågar och hur ditt bohag ser ut. Ge tydliga instruktioner och upplysningar om du har tunga möbler eller dylikt, då det kan kräva extra arbetskraft och utrustning. Dessa faktorer kan även innebära en extra kostnad. Därför bör du informera om detta i god tid för att du ska veta vilket slutpris du kan förvänta dig. 

 

Ingen ångerrätt på flyttjänster 

Det finns ingen ångerrätt på flyttjänster som är lagstadgad. Om flyttfirman du anlitar är ansluten till Bohag 2010, vilket är en branschöverenskommelse, kan du avbeställa din bokade flyttjänst femton dagar innan flytten. Om anledningen till avbeställningen är på grund av sjukdom blir du dessutom inte ersättningsskyldig. Därmed är en flyttfirma som är ansluten till Bohag 2010 att föredra för din trygghets skull. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *