Flytta själv utan att anlita en flyttfirma

Kanske har du tittat på vad det kostar att anlita en flyttfirma och landat i att ordna med flytten själv. Det finns några saker att tänka på för att allt ska flyta på så smidigt som möjligt.

Planera i god tid

Fundera på vilket datum du ska genomföra flytten. Väljer du ett månadsskifte eller en helg behöver du vara ute i mycket god tid för att boka flyttbil eller släpvagn. Det är många som byter bostad vid samma tidpunkt och konkurrensen om flyttfordon blir därför stor.

När du bokar ska du lägga på några fler timmar än vad du tror kommer att behövas. Det drar ofta ut mer på tiden än man först tänker sig. Risken ökar att man skadar något eller någon om det blir stressigt i slutet på dagen. Som privatperson har man inte samma rutin som de som arbetar på en flyttfirma. Räkna därför med att det tar tid.

Vill du att släktingar och vänner ska hjälpa dig på flyttdagen så är det också viktigt att vara ute i god tid. Många har fullbokade kalendrar, men med god framförhållning hittar du säkert ett datum som passar för så många som möjligt.

Veckorna innan flytten

Rensa ur skåp och lådor och skicka iväg sådant som du inte längre behöver. Det som fortfarande är användbart kan du lämna till secondhand av stockholmsflyttfirma.se, flyttfirma. Resten får gå till återvinningen. Tänk på att sortera redan när du stuvar ner i olika påsar. Det blir så mycket enklare då när du kommer till återvinningen.

Gör en flyttanmälan på www.skatteverket.se. Det är kostnadsfritt och anmälan ska vara inskickad minst en vecka före flyttdagen för att den ska gälla direkt när du är på plats. Din post eftersänds inte genom en flyttanmälan utan det anmäler du på www.adressändring.se. Här räcker det med att vara ute fyra dagar i förväg. En adressändring kostar pengar och priset beror på hur lång tid du väljer att ha din post eftersänd.

Du har säkert några avtal du behöver se över. Kontakta din internetleverantör och ditt elbolag i god tid för att ordna så att övergången till din nya bostad fungerar smidigt.

Packmaterial

Du kanske har vänner som nyss har flyttat. Då kan du säkert få köpa packlådor billigt från dem. Behöver du köpa nya lådor så finns det på flera olika ställen. Det kan löna sig att jämföra olika priser. Någon leverantör erbjuder möjligheten att beställa packlådor och få dem hemlevererade till dörren. Kanske en bra lösning för dig som saknar bil eller har en bil av det mindre slaget. Kontaktar du en flyttfirma kan du få hyra lådor. De brukar vilja ha dem tillbaka väldigt snabbt så det kan bli ett onödigt stressmoment.

Flyttdagen

Se till att du har gott om dricka att erbjuda dina vänner som hjälper till. Det krävs vätska för att orka hålla igång och jobba under flera timmar. Ordna med en lättare lunch och avsluta dagen lite festligt för att fira att ni gjort ett bra jobb tillsammans. Du och dina vänner blev din egen flyttfirma.